Osnovni podatki
12. december 2017 ob 12:00 do 12. december 2017 ob 16:00
Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, Ljubljana

Organizator
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
Opis

Spoštovani!

Vljudno Vas vabimo na Slavnostno akademijo in raziskovalni dan ob 70. obletnici ustanovitve Sekcije za umetnostno zgodovino, predhodnice Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU, ki bo v torek, 12. decembra 2017, ob 12.00, v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 4, Ljubljana.

Na slavnostni akademiji, ki so smo jo naslovili SCIENTIA ET ARS PERENNES, bosta uvodoma spregovorila akad. prof. dr. Milček Komelj in prof. dr. Oto Luthar, direktor ZRC SAZU. Sledila bo tiskovna konferenca, na kateri bomo predstavili pravkar izšlo znanstveno monografijo Jože Plečnik. Arhitektura večnosti: teme, metamorfoze, ideje avtorja dr. Damjana Prelovška. Sodelavci inštituta bomo predstavili poudarke iz aktualnih raziskav, dogodek pa bo z vabljenim predavanjem sklenil zasl. prof. dr. Tomaž Brejc, ki bo spregovoril o Steletu in moderni umetnosti.

Obletnico bomo počastili tudi z odprtjem dveh priložnostnih razstav sodelavcev inštituta, ki bosta v Prešernovi dvorani SAZU odprti do 15. decembra 2017. Prva, ki jo je pripravila Vesna Krmelj, bo osvetlila pisemska pričevanja iz zgodnjega delovanja Franceta Steleta, druga pa nerealizirane Plečnikove vizije mesta, ki jih je v 3D obliki vizualiziral arhitekt Nejc Bernik.

Vabilo in program dogodka:

vabilo_scientia_et_ars_perennes.pdf

 

Vljudno vabljeni!

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU