Osnovni podatki
13. maj 2019 ob 16:00 do 13. maj 2019 ob 17:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
Opis

Prijazno vabimo na odprtje razstave z naslovom Naslikana zgodovina Primorske. Freske Slavka Pengova v novogoriški občinski stavbi. Odprtje bo v ponedeljek, 13. maja ob 16. uri v Atriju ZRC. Avtorica razstave je doc. dr. Katarina Mohar (ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta).

Razstava Naslikana zgodovina Primorske. Freske Slavka Pengova v novogoriški občinski stavbi je posvečena poslikavi Slavka Pengova v stavbi nekdanjega Okrajnega/oblastnega ljudskega odbora oziroma v sedanji Mestni občini Nova Gorica, zgrajeni med letoma 1948in 1953 po projektu Vinka Glanza. V stavbi, ki je predstavljala moč nove socialistične oblasti v mestu na meji, je Slavko Pengov naslikal fresko z upodobitvijo zgodovine Primorske od časa reformacije do konca druge svetovne vojne. Razstava se osredotoča na analizo in interpretacijo poslikave, posebno pozornost pa posveča vsebinskim značilnostim inposebnostim, ki zgovorno pričajo o družbenopolitičnih in zgodovinskih okoliščinah, v katerih je delo nastalo. Avtorica razstave Katarina Mohar novogoriško fresko umešča v širši kontekst slovenskega povojnega slikarstva, pobliže pa predstavlja tudi njenega širši javnosti slabo poznanega avtorja Slavka Pengova. Na otvoritvi bo avtorica demonstrirala novo interaktivno spletno predstavitev freske.

Razstava je nastala v okviru raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru (P6-0061) in aplikativnega raziskovalnega projekta Mapiranje urbanih prostorv slovenskih mest v zgodovinskem okviru. Modernistična Nova Gorica in njeni konteksti (L6-8262), ki ga sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna, Mestna občina Nova Gorica in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Razstava bo v Atriju ZRC na ogled do 24. maja.