Osnovni podatki
8. november 2018 ob 18:00 do 10. november 2018 ob 19:00
Mesta občina Nova Gorica

Organizator
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
Univerza v Mariboru
Opis

8. novembra 2018 bo med 18.00 in 22.00 v prostorih Mestne občine Nova Gorica potekala prireditev Mesto in njegov spomin, na kateri bomo odprli mednarodno konferenco in spremljevalni razstavi, umetnostnozgodovinsko o freskah Slavka Pengova v občinski stavbi, fotografsko o javnih spomenikih kot nemih pričevalcih.

 

Na mednarodni interdisciplinarni konferenci (Past) Visions of the Future and the Materialization of Memory in Public Space: Nova Gorica – A Town Built on the Border after the Second World War in Comparative Perspective, ki jo 9. in 10. novembra organizira Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v sodelovanju z Oddelkom za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in novogoriško občino, bodo o javnem prostoru in spomenikih razpravljali raziskovalci iz osmih evropskih držav. Nova Gorica kot novo povojno mesto na meji daje s svojo ustanovitvijo in sedemdesetletno zgodovino pomemben referenčni okvir za razpravo o evropskih spominskih študijah v povezavi z umetnostno in arhitekturno zgodovino. Eden od namenov konference je na evropskem nivoju povezati raziskave o javnih spomenikih in mestnem urbanizmu s preučevanjem identitete, nacionalnega, ideologij in spomina za čas od druge polovice 19. stoletja do danes.

 

Mednarodna konferenca in razstavi so del aplikativnega raziskovalnega projekta Mapiranje urbanih prostorov slovenskih mest v zgodovinskem okviru. Modernistična Nova Gorica in njeni konteksti (L6-8262), ki ga sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna, Mestna občina Nova Gorica in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Prilogi:

Vabilo na odprtje mednarodne konference ter umetnostnozgodovinske in fotografske razstave vabilo_ng_okt_2018_net.pdf

Program konference programme_ng_nov_2018_net.pdf

Javni razpis za kandidate za mlade raziskovalce (m/ž) v letu 2021

4. 6. 2021 – Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta

Več >>