Osnovni podatki
Datum objave:
22. december 2017
Opis

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU

Prijatelji UIFS

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta (UIFS) ZRC SAZU vabi ljubitelje umetnosti, da se pridružijo programu Prijatelji UIFS. Inštitut kot osrednja znanstvenoraziskovalna ustanova na področju umetnostne zgodovine v Sloveniji želi stroki in zainteresirani javnosti še bolj približati svoje delo, zato pripravlja vrsto dogodkov, posvečenih poglobljenemu spoznavanju umetnostne dediščine na Slovenskem. Inštitut se ukvarja z raziskovanjem umetnosti od srednjega veka do novejše dobe, med njegovimi zadnjimi projekti so Pot po baročni Ljubljani, ki nas popelje po sakralni dediščini 17. in 18. stoletja v slovenski prestolnici (več: http://barok.zrc-sazu.si), Likovna umetnost v prostoru mesta Maribor, ki odstira vpogled v živahno zgodovino pretakanja umetniških tokov v štajerski prestolnici od srednjega veka do danes (več: http://www.mariborart.si), v okviru projekta Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje pa z razstavami o pionirkah slovenske arhitekture in oblikovanja osvetljuje do sedaj slabo poznano poglavje delovanja žensk na teh pregovorno moških področjih. Inštitut redno predstavlja svoje raziskave v publikacijah, na razstavah, predavanjih in drugih dogodkih ter na spletu.

Član lahko s pristopno izjavo po elektronski pošti (prijatelji.uifs@zrc-sazu.si) postane vsakdo, ki je hkrati naročnik revije Umetnostna kronika in knjižne zbirke Umetnostna topografija Slovenije.

prijatelji_uifs_-_pristopna_izjava.docx

Program Prijatelji UIFS vključuje:

  • strokovna vodstva (izvedena bosta eno vodstvo po izbranih spomenikih v Sloveniji in en ogled razstave na leto)
  • predavanja, pogovore s strokovnjaki, predstavitve publikacij UIFS (izvedena bosta dva dogodka na leto)
  • članstvo v knjižnem klubu Založbe ZRC

 

Umetnostna kronika

Revija Umetnostna kronika izide štirikrat letno. Bralce obvešča o aktualnem dogajanju v slovenski umetnostnozgodovinski stroki, opozarja na tekočo problematiko in prinaša prispevke strokovnjakov z različnih področij, povezanih z umetnostjo. 

Več: https://zalozba.zrc-sazu.si/sl/publikacije/umetnostna-kronika#v

Knjižna zbirka Umetnostna topografija Slovenije

Knjižna zbirka Umetnostna topografija Slovenije prinaša temeljne inventarne popise naše umetnostne dediščine. S strokovno besedo in sliko predstavlja vse, kar se je po slovenskih krajih umetnostno zanimivega in pomenljivega ohranilo, opominja na izgubljeno, opozarja pa tudi na tisto, kar bo dediščina (morda) šele postalo. Tako nam bo pomagala spoznavati in, upamo, tudi ceniti in ohranjati dragocen del naše kulture in identitete. Z naročilom na zbirko si boste zagotovili zanimivo in kakovostno branje po ugodni ceni. 

Več: https://zalozba.zrc-sazu.si/sl/publikacije/umetnostna-topografija-slovenije#v

Spomeniki

Ogledali si bomo spomenike, ki odstirajo svojo bogato zgodovino in opozarjajo na pomen kulturne dediščine, ki so nam jo starejši rodovi predali v varstvo. Pod strokovnim vodstvom bomo spoznali spomenike, ki jih UIFS predstavlja v knjižnih zbirkah Umetnine v žepu in Umetnostna topografija Slovenije, kot so npr. mariborska sinagoga, ena najstarejših ohranjenih sinagog v srednjeevropskem prostoru, vila Bled, nekdaj v lasti kralja Aleksandra Karađorđevića in pozneje Tita, ptujski dominikanski samostan, baročni arhitekturni biser z bogato zgodovino, Vurnikova kolonija v Mariboru, projekt kvalitetne stanovanjske gradnje s socialnim posluhom v obdobju med obema vojnama, cerkev sv. Mihaela na Ljubljanskem barju, ena najizvirnejših rešitev v Plečnikovem arhitekturnem opusu. Po umetnostnih spomenikih nas bodo vodili avtorji publikacij. Popeljali vas bomo tudi po Attemsovi poti, najnovejši poti, ki jo je zasnoval UIFS. Ponaša se s spomeniki sakralne in profane umetnosti, ki jih je dala postaviti znamenita plemiška rodbina Attems in sodijo v vrh baročne umetnosti na Slovenskem.

Razstave

UIFS vsako leto pripravi tematske razstave, ki nudijo poglobljen vpogled v izbrano umetnostnozgodovinsko problematiko. Posamezne razstave so rezultat interdisciplinarnega dela in sodelovanja s partnerskimi institucijami iz Slovenije in tujine. Po razstavah nas bodo popeljali avtorji razstav in nas podrobneje seznanili z obravnavano tematiko.

Predavanja, pogovori, predstavitve publikacij UIFS

Na predavanjih in pogovorih s strokovnjaki bo glavna tema posvečena spomenikom, ki jih raziskujejo, in predstavitvam aktualnih projektov s področja spomeniške dediščine. Na predstavitvah knjig bodo avtorji podrobneje osvetlili spomenike, o katerih pišejo, in razkrili do sedaj neznane zanimivosti.

Članstvo v knjižnem klubu Založbe ZRC

Ob nakupu publikacij UIFS postanete člani knjižnega kluba Založbe ZRC, ki vam po šestih mesecih po izidu publikacij prinaša popust na vso knjižno ponudbo založbe.

Več: https://zalozba.zrc-sazu.si/sl#v

 

Leto 2018 bo pomen kulturne dediščine še posebej izpostavljen, saj bomo tedaj obeleževali evropsko leto kulturne dediščine. Nekaj utrinkov iz programa za leto 2018:*

  • predstavitev knjige dr. Damjana Prelovška o Plečniku, 25. 4. 2018, ob 19h, Mestna knjižnica Kranj
  • vodstvo po razstavi o odtujenih umetninah v 20. stoletju, 16. 5. 2018, ob 12h, Atrij ZRC, Novi trg 2
  • predavanje Nova Gorica – 70 let od ustanovitve mesta
  • vodstvo po izbranih spomenikih

* Pridržujemo si pravico do sprememb programa, ki bodo pravočasno sporočene.

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta s sistematičnim raziskovanjem umetnosti na Slovenskem prispeva k ohranjanju kulturne dediščine in ozaveščanju o njenem pomenu za identiteto slovenskega naroda. Njegovi začetki segajo v leto 1947, ko je deloval v okviru zgodovinskega inštituta, od 1981 pa deluje kot eden od inštitutov ZRC SAZU. Temelje in standarde raziskovalnega dela je postavil France Stele, eden od pionirjev slovenske umetnostne zgodovine. Inštitut vsako leto pripravi več dogodkov, od razstav, okroglih miz, predavanj in simpozijev. Povezuje se z galerijami, muzeji in spomeniškovarstvenimi institucijami iz Slovenije ter strokovnimi kolegi in institucijami iz tujine. Redno izdaja reviji Acta historiae artis Slovenica in Umetnostna kronika in knjižne zbirke Opera Instituti Artis Historiae, Fundamenta artis historiae, Umetnine v žepu in Umetnostna topografija Slovenije.

Obveščanje o dogodkih bo potekalo po spletni pošti, zato vas naprošamo, da ob plačilu naročnine pošljete svoj e-naslov na prijatelji.uifs@zrc-sazu.si (kontaktna oseba: mag. Andreja Rakovec).

 

Izkopavanje naselbine Burgbichl pri Irschnu

12. 7. 2021 ob 7:00 • Burgbichl pri Irschnu

Več >>

Epidemije in zdravstvo v zgodovinski perspektivi

14. 10. 2021 ob 9:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2 Ljubljana

Več >>

Pristno, potvorjeno ali pomota? Ustvarjanje, poustvarjanje, prevara in ponarejanje v glasbi in sorodnih umetnostih.

Mednarodni znanstveni simpozij

21. 10. 2021 ob 9:00 • Ljubljana, Novi trg 2 in 4

Več >>