Osnovni podatki
Datum objave:
7. januar 2021
Opis

V četrtek, 7. januarja 2021, ob 18.00 uri je preko programa Zoom potekalo predavanje dr. Renate Komić Marn o treh portretnih galerijah rodbine Auersperg.

Najznamenitejša plemiška rodbina na Kranjskem je z zgodovinskega in genealoškega vidika zelo dobro preučena, naročniška in zbirateljska dejavnost njenih članov pa je bila doslej deležna manj pozornosti. V predavanju so bile predstavljene zbirke portretov članov rodbine Auersperg, ki so jih nekdaj hranili na gradovih Turjak, Gornja Radgona in Križ.

Portretne galerije na teh gradovih poleg prvotnih lastnikov povezuje tudi dejstvo, da se niso ohranile. Na podlagi primerjalne analize arhivskih, slikovnih in drugih virov je mogoče določiti ali predlagati identifikacijo portretirancev, preliminarni rezultati raziskav pa omogočajo pogojno atribucijo portretov in deloma tudi določanje njihovih sedanjih hranišč.

Predavanje je rezultat raziskav plemiške dediščine v okviru temeljnega raziskovalnega projekta Umetnost v času zatona plemstva. Transformacije, translokacije in reinterpretacije (J6-1810), ki ga financira Agencija za raziskovalno dejavnost republike Slovenije iz državnega proračuna.

Ostanki_velicastnosti.pdf

Izkopavanje naselbine Burgbichl pri Irschnu

12. 7. 2021 ob 7:00 • Burgbichl pri Irschnu

Več >>

Epidemije in zdravstvo v zgodovinski perspektivi

14. 10. 2021 ob 9:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2 Ljubljana

Več >>

Pristno, potvorjeno ali pomota? Ustvarjanje, poustvarjanje, prevara in ponarejanje v glasbi in sorodnih umetnostih.

Mednarodni znanstveni simpozij

21. 10. 2021 ob 9:00 • Ljubljana, Novi trg 2 in 4

Več >>